onsdag 14 november 2012

Intressanta räknediskussioner

På författarbloggar runt om så har det den senaste veckan ämnet författarekonomi diskuterats. Mycket intressant. Och det är ganska tydligt att många författare idag har skrivandet som hobby och inte som heltidsyrke.

Läs bland annat här och här hos Kajsa Ingmarsson. Jag har ju själv fått frågan om det här med ekonomin trots att jag knappt ens är inne i den här världen. Så jag tänkte att jag kan länka lite för dem som vill veta hur proffsen ser på det här.

Jag ser dock att jag själv skulle tjäna mer på mer att jobba övertid på mitt vanliga jobb än att skriva en bok. Men jobbet är jobbet.  Där trivs jag väldigt bra. Jag tycker mycket om mitt jobb. Det är utmanande, utvecklande och jag har  fina kollegor. Jag har för det mesta roligt på jobbet.

För mig är skrivandet är något annat. Det är luften och friheten. Typ så. Det jag behöver för att inte bli sur, tvär och ilsk.

Ännu känns det så overkligt att jag ska få betalt för att göra en bok. Det är ju som att betala ett barn för att proppa i sig favoritglassen. I tanken tänker jag fortfarande att jag kan betala för för att få ge ut min bok...Bara jag får ge ut den... Det är så jag har bönat och bett i tanken så länge.

Nu är jag en lyckans ost att någon vill ge mig en peng för att uppfylla en dröm.

Om jag nu skulle önska mig skrivandet som yrke (ha ha, dream on, jag har fått ETT manus antaget) då skulle jag bli tvungen att ändra synen på ekonomin. För då skulle det bli knapert enligt prognoserna som ges av dem som vet.

Kanske är det också samhället idag som ställer krav även på att författare ska hålla ytan uppe. Den slitna poetens tid är förbi. En nutida författare vill också ha sina badrum nykaklade och resa utomlands på lov och semester. Tänker jag på dåtida författare som också verkat ha hankat sig fram, kan jag se en något sliten poet framför mig. Någon som fick ett förskott här och där. Men kanske var det lättare att inte ha det bra ställt innan inredningstidningarnas era.

Undrar just hur många heltidsförfattare som finns därute? Är det någon som vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar