måndag 21 januari 2013

IT-utveckling och bokskrivande

Likheterna är väl inte så många mellan IT-utveckling och bokskrivande. Men idag då vi läste krav hittade jag en. Ja jag gör ju sådant på dagarna mellan 8-17 ungefär.

Krav beskriver hur en programmerare ska skriva sin kod eller hur ett system hänger ihop. Det är oerhört viktigt att alla ska kunna förstå, läsa och tolka det här nedskrivna orden. Annars blir det en massa kostsamma fel. Och ve och fasa, i slutänden kan vi stå med en produkt som ingen önskat.

Jag går igång på sådana här granskningar. Jag kliver in i deckarläsningsläge. Jag letar falluckor, kryphål, tvetydigheter, jag letar ledtrådar som är planterade utan att säga något. Och jag ser texten utifrån utan att nödvändigtvis förstå innehållet.

Kravläsningsprocessen är ganska lik en första redigeringsrunda. Jag ställer mig frågor som: Hänger texten ihop, finns oknutna trådar, lyckas jag beskriva det jag introducerade i början, finns det något som jag introducerat men glömt att utveckla, finns logiken. Och viktigast, klarar läsaren sig själv nu?


1 kommentar:

  1. Vilken bra slutkläm. En viktig fråga att ha med i allt skrivande.

    SvaraRadera