onsdag 2 januari 2013

Krönika om barnboksförfattares inkomster

Här kommer en länk till författaren Ulf Nilssons krönika om författarens dröm och verklighet i Helsingborgs Dagblad.

http://hd.se/kultur/2012/12/17/storkovan-och-verkligheten/

Att leva på författandet verkar onekligen vara ett tufft jobb.

5 kommentarer:

 1. Ja, sannerligen. Och just därför är jag faktiskt ganska nöjd med att ha ett yrke och en utbildning vid sidan om. Klart att det vore härligt att kunna skriva på heltid, men då ska man ju kunna försörja sig också. Inte bara nätt och jämt gå runt och hanka sig fram på stipendier och föreläsningsarvoden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nätt och jämnt" heter det naturligtvis. Det går lite för fort ibland.

   Radera
  2. :)

   Visst vore det härligt! men jag undrar också om jag skulle lyckas vara produktiv 40 timmar i veckan som på en anställning där man trots allt ska sitta på plats hela dagen och förhoppningsvis prestera efter någon slags plan med olika mål.

   Hur fungerade det för dig under tjänstledigheten? Går det att hålla flytet under 8 timmar per dag?

   Radera
  3. Jo, men det fungerade bra. Men jag skrev absolut inte åtta timmar per dag. Dels hämtade jag barn på dagis varje dag klockan 15, så i praktiken arbetade jag ju deltid, typ sex timmar per dag. Och av de sex timmarna så skrev jag kanske aktivt tre? Skötte bloggen, mejlen, administration,inspirationsläsning, korrekturfix med gamla manuset,funderade på intrigtrassel, läste skrivhandledningar med mera på resterande tid. Så jag arbetade aktivt med författandet hela dagarna trots att jag inte skrev. Att skriva åtta timamr om dagen skulle aldrig fungera för mig.

   Nu ska allt det där klämmas in på kvällstid igen och det är onekligen lite körigare. Men jag är rätt bra på att utnyttja tiden. Jag brukar läsa och tänka under tiden jag åker kollektivt eller gör hushållsarbete.

   Radera
 2. Tack för svar! :) Mycket bra jobbat och vågat tycker jag med tjänstledigheten. Haha just det, det är tur att man kan hålla många bollar och tankar i luften samtidigt. Och tankarna tittar bäst fram då man gör tråkiga saker som diskar, plockar med tvätt och så. Och skrivandet har som du säger så många delar. Läsandet, korrigerandet och tänkandet är också de himla viktiga ingredienser till hela skrivprocessen.

  SvaraRadera